Răspuns :
Răspuns:
I. Contracţiile muşchiului inimii se numesc sistole, iar relaxările diastole. Formarea dopului plachetar presupune aglomerarea trombocitelor la nivelul leziunii.
Nodul sinoatrial reprezintă sistemul de comandă a inimii care asigură ritmul cardiac de 70-80 bătăi/min.
II. 1. a
2. d
3. b
4. c
III. 1. F (încărcat cu dioxid de carbon)
2. F (nu prezintă aglutinine în plasmă)
3. A
4. F (0,5 s)
IV. a) O Rh negativ
b) Aglutininele grupei de sânge A: beta
Aglutinogenul grupei de sânge B: B
c) Organismul va începe să producă anticorpi anti-D și va apărea un conflict imun.
d) D.C. = V * F = 75 * 75 = 5625 ml/min = 5,625 L/min
V. a) Circulația sângelui este închisă deoarece aparatul cardiovascular este un sistem închis, sângele întorcându-se înapoi de unde a plecat, și anume inima. Este completă deoarece sângele ajunge în tot organismul.
b) Valvele atrioventriculare: împiedică refluxul sângelui din ventricule înapoi în atrii în timpul sistolei ventriculare.
Valvele semilunare: împiedică întoarcerea sângelui din artere înapoi în ventricule.
c) Debitul sistolic presupune volumul de sânge pompat de un ventricul într-un minut și are formula debit cardiac = volum sistolic * frecvența cardiacă. În condiții fiziologice normale este de 5 L/min.
Tensiunea arterială este aprecierea indirectă a presiunii arteriale; contrapresiunea aplicată la exteriorul arterei pentru a egala presiunea sângelui din interior. În condiții fiziologice normale, cea sistolică (maximă) este 120 mm Hg, iar cea diastolică (minimă) este 80 mm Hg.
Vă mulțumim pentru vizita pe site-ul nostru dedicat Biologie. Sperăm că informațiile prezentate v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de suport suplimentar, nu ezitați să ne contactați. Ne bucurăm să vă revedem și vă invităm să ne adăugați în lista de favorite!