Răspuns :
„Ce s-a observat experimental la dizolvarea fenolului în apă rece?”
R: fenolii sunt puțin solubili în apă (se dizolvă greu din cauza inelului aromatic), dar solubili în solvenți organici. Prezintă solubilitate în apă doar fenolii care formează leg. de H intermoleculare (ex. p-nitrofenol), însă fenolul pur nu se dizolvă ușor în apă.
„Cum se verifică experimental caracterul acid al fenolilor?”
R: prin reacția lor cu baze puternice (alcaline) în mediu apos, formând săruri (ex. fenoxidul de sodiu, rezultat în urma reacției fenolului cu NaOH). Tot pentru a demonstra caracterul acid al fenolilor (mai pronunțat decât al alcoolilor și apei), peste soluția de fenoxid de sodiu obținută anterior se pot pipeta 2,3 mL de fenolftaleină, rezultând o colorație roz-violet.
„Ce culoare are produsul rezultat în urma reacției fenolului cu clorura ferică?”
R: la reacția de culoare dintre fenol și FeCl₃ pot rezulta diverse specii colorate în verde/roșu/albastru/violet, funcție de natura radicalilor obținuți la oxidare.
„Ce culoare are colorantul azoic obținut folosind rezorcină?”
R: colorantul azoic obținut din rezorcină are o culoare albastră.
„Ce culoare are fenolftaleina în mediu bazic?”
R: în mediu alcalin, fenolftaleina se colorează în violet.
Mult succes!
Vă mulțumim pentru vizita pe site-ul nostru dedicat Chimie. Sperăm că informațiile prezentate v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de suport suplimentar, nu ezitați să ne contactați. Ne bucurăm să vă revedem și vă invităm să ne adăugați în lista de favorite!