Răspuns :
Genul liric cuprinde totalitatea operelor literare scrise in versuri, in care eul creator isi exprima in mod nemijlocit stari sufletesti,atitudini si idei, printr-un limbaj artistic sugestiv, care ia forma descrierii si a monologului liric.
In opinia mea, opera literara "Frumoasa-i" de Mihai Eminescu este o opera lirica, intrucat intruneste toate particularitatile acesteia, atat la nivel formal, cat si la nivel compozitional.
In primul rand, se remarca prezenta eului liric contemplator,in ipostaza indragostitului. Marcile lexico-gramaticale ale eului liric, prezente in text, sunt formele verbale si pronominale de persoana intai: "ma sui", "eu","caut", "m-".
Poezia este construita pe trei planuri: acvatic("valul"), celest ("bolta"), terestru("dumbrava").
In al doilea rand, versificatia poeziei confera muzicalitate textului. Masura versurilor este constanta, de 8 silabe, rima este imperecheata, iar ritmul trohaic. Titlul este analitic, alcatuit dintr-un adjectiv propriu-zis("Frumoasa") si un verb copulativ,aflat la forma scurta("-i"). Epitetele "lacul cel verde si lin","cerul senin" deschis peisajul operei. (aici poti da mai multe figuri de stil,eu am facut pe scurt)
In concluzie,pe baza argumentelor prezentate mai sus, se poate afirma incadrarea operei literare "Frumoasa-i" de Mihai Eminescu in genul liric.
Vă mulțumim pentru vizita pe site-ul nostru dedicat Limba română. Sperăm că informațiile prezentate v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de suport suplimentar, nu ezitați să ne contactați. Ne bucurăm să vă revedem și vă invităm să ne adăugați în lista de favorite!