Răspuns :
Răspuns:
Digestia reprezinta totalitatea transformarilor fizico-chimice pe care le sufera hrana in tubul digestiv pana la substantele simple ce pot fi absorbite.
Aceasta cuprinde 3 etape : digestia bucala, gastrica si intestinala.
Digestia bucala, cu activitatea mecanica - Masticatie( limba, dinti, muschi masticatori) si Deglutitie ( inghitire) - sau fizica - Dizolvare si Inmuiere - in saliva. Se formeaza astfel bolul alimentar.
Digestia gastrica se imparte in 3 ramuri: mecanica - consta in stocarea bolului alimentar prin miscari/contarctii - propulsive si de amestec ( cu sucul gastric); fizica - inmuierea pp.zisa a bolului in suc gastric si chimica- a unor proteine/lipide. Rezulta astfel, chimul gastric.
Digestia instestinala - mecanica, prin aceleasi miscari (propulsive, de amestec), fizica ( inmuierea chimului gastric in suc biliar, suc pancreatic si suc instestinal; apare si emulsionarea lipidelor) si chimica - a proteinelor.
Produsii finali absorbiti sunt aminoacizii ( in cadrul digestiei proteice), acizii grasi+ glicerol+ monogliceride ( in cadrul digestiei lipidelor) si glucoza, galactoza si fructoza ( in cadrul digestiei glucidelor).
Absorbtia intestinala reprezinta trecerea substantelor simple rezultate din digestie prin epiteliul vilozitatilor intestinale in sange/limfa.
Substantele nedigerate trec in intestinul gros unde formeaza materiile fecale si sunt eliminate prin defecatie.
Vă mulțumim pentru vizita pe site-ul nostru dedicat Biologie. Sperăm că informațiile prezentate v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de suport suplimentar, nu ezitați să ne contactați. Ne bucurăm să vă revedem și vă invităm să ne adăugați în lista de favorite!