Răspuns :
Răspuns:
Criza extrem de grava prin care trece statul francez spre sfarsitul secolului al XVIII-lea, cat si exemplul american au determinat izbucnirea Revolutiei Franceze din anul 1789. Adunarea Starilor Generale de la 5 mai 1789 s-a incheiat cu separarea starii a treia (reprezentand majoritatea populatiei, in procent aproximativ de 96%) de primele doua stari {clerul si nobilimea) si proclamarea Adunarii Nationale.
Asedierea si daramarea Bastiliei, la 14 iulie 1789, a simbolizat rasturnarea monarhiei absolute. Aceasta data a fost aleasa ca zi nationala a Frantei.
in timpul monarhiei constitutionale (1789-1792), Franta s-a transformat intr-un stat burghez fundamentat pe “Declaratia drepturilor omului si ale cetateanului” adoptata la 26 august 1789. Proclamarea principiilor democratice- libertate, egalitate fraternitate – au reprezentat o noua mare cucerire a Revolutiei.
Desi a jurat sa respecte noua Constitutie a tarii, regele a fugit din tara (iunie 1791). Adus inapoi, el a pierdut sustinerea populatiei, care a abolit monarhia la 10 august 1792 si a ales prin vot universal o noua adunare – Conventia Nationala. La 21 septembrie 1792, Franta a fost proclamata Republica. Regele Ludovic al XVII-lea a fost judecat si condamnat la moarte, fapt ce a starnit proteste in multe tari europene, (Anglia, Olanda, Austria, Prusia, Spania).
Ulterior, Conventia a fost fractionata in mai multe grupari. Girondinii (deputati din departamentul Gironde) reprezentau grupul politic moderat. Reprezentanti ai marii burghezii ce considerau revolutia incheiata, ei au fost inlaturati printr-o lovitura de stat de catre iacobini, numiti asa, intrucat isi tineau intrunirile in biblioteca Manastirii Sf. Iacob din Paris.
Explicație:
am mai scriso undeva
Vă mulțumim pentru vizita pe site-ul nostru dedicat Istorie. Sperăm că informațiile prezentate v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de suport suplimentar, nu ezitați să ne contactați. Ne bucurăm să vă revedem și vă invităm să ne adăugați în lista de favorite!