Răspuns :
Răspuns:
Dimitrie Cantemir reprezintă modelul domnitorului cărturar care s-ar fi putut lăuda mai mult cu succese pe tărâmul academic, decât cu victorii pe câmpul de luptă.
Tinerețea și-a petrecut-o la Constantinopol, în timp ce tatăl său, Constantin Cantemir era domn al Țării Moldovei. Turcii l-au înscăunat pe Dimitrie la vârsta de 37 de ani, în 1710, având încredere în el, dar noul domnitor a încheiat o alianță cu țarul rus Petru cel Mare și a declanșat o campanie militară de eliberare a Moldovei de sub suzeranitatea otomană. Războiul ruso-turc din 1711 s-a încheiat rapid prin înfrângerea armatei lui Dimitrie Cantemir la Stălinești. Domnitorului moldovean nu i-a rămas altă opțiune decât să fugă în Rusia, unde a devenit consilierul intim al lui Petru I și un mare proprietar de terenuri.
Eu cred ca aceasta personalitate a fost de ajutor.)))Nu stiu ce sa mai scriu)

Vă mulțumim pentru vizita pe site-ul nostru dedicat Istorie. Sperăm că informațiile prezentate v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de suport suplimentar, nu ezitați să ne contactați. Ne bucurăm să vă revedem și vă invităm să ne adăugați în lista de favorite!