Răspuns :
ACTUL II, SCENA I
(La ridicarea cortinei, aparatul radio e in funcţiune. Se transmite slujba de la biserica Domniţa Bălaşa. Instalată comod lângă aparat, Chiriachiţa, foarte cucernică ascultă slujba şi dă, bineînţeles, în cărţi. Intră Dacia, într-o toaletă asemănătoare, ca lux şi lipsă de gust, cu a mamei)
DACIA (aruncă o privire spre pendulă): Vai de mine… Zece, şi n-am făcut nimic până acuma… Prost obicei şi ăsta, să faci baie în fiecare dimineaţă… Iţi trece timpul fără să bagi de seamă.
CHIRIACHIŢA: Ssssst… Nu vorbi în timpul slujbei. A ieşit popa cu sfintele daruri… nu vezi? (Gest către aparatul de radio).
DACIA: Parcă de popii dumitale îmi arde mie acuma?… (Urcă la balcon)
CHIRIACHIŢA: Nu e vorba d-ăştia… (Arată cărţile). Eu vorbesc de cei de la Domniţa Bălaşa…
DACIA: Zău, mamă, de ce nu te duci la biserică, în oraş, dacă vrei să asculţi slujba… când îmi crapă inima de treabă?
CHIRIACHIŢA: Ce nevoie am să stau în fum de lumânări, în miros de tămâie… să mă-nghesui cu toate mitocăncile, când pot foarte bine să ascult slujba de aici…
DACIA: Făcând pasenţe…
CHIRICHITA (plină de mister): Dacă ai ştii tu ce dau!
DACIA (dintr-o dată interesată): De ce dai?
CHIRIACHIŢA: Dau să vedem dacă se alege Spirache deputat…
DACIA (se aşază lângă masă): Prea te grăbeşti şi dumneata. Deocamdată nici nu e pus pe listă… Acuma, la zece, la clubul partidului, se întruneşte comitetul care fixează candidaturile… Cred ca Nercea o să izbutească să-l puie şi pe Spirache al patrulea pe listă…
CHIRIACHIŢA: Aşa l-am pomenit… tot la coadă… Opreşte slujba, dragă, că e păcat să stăm de vorbă în biserică (Dacia opreşte aparatul)…
*pasenţă – mod de a da în cărţi şi de a ghici viitorul sau trecutul cuiva
(Tudor Muşatescu, „Titanic vals”)
Caracterizează într-un text de 150-200 de cuvinte personajul feminin Chiriachița, evidențiind aspecte ale caracterului acesteia, ținând cont de manifestările sale. În realizarea compunerii tale vei avea în vedere:
- precizarea a cel puțin două trăsături fizice/morale ale personajului;
-ilustrarea acestor trăsături pe baza textului-suport;
-încadrarea personajului într-un anumit tip uman/un caracter,
-semnificația numelui personajului;
2.Exprimă-ți într-un text de 70-90 de cuvinte opinia despre rolul didascaliilor în fragmentul propus. În vederea realizării textului, vei avea în vedere atât reliefarea
Va rog frumos, am nevoie pana in
Vă mulțumim pentru vizita pe site-ul nostru dedicat Limba română. Sperăm că informațiile prezentate v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de suport suplimentar, nu ezitați să ne contactați. Ne bucurăm să vă revedem și vă invităm să ne adăugați în lista de favorite!